(Protocol van Madrid)

Belangrijkste landen (optioneel, naar keuze):

Albanië, Algerije, Antigua en Barbuda, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, Bahrein, Bhutan, Bonaire, St. Eustatius en Saba, Bosnië-Herzegovina, Botswana, Brazilië, Bulgarije, Canada, China, Colombia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Europese Unie, Filipijnen, Finland, Frankrijk, Georgië, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Indonesië, Iran, Israël, Italië, Japan, Kazakstan, Kenia, Kirgizië, Kroatië, Lesotho, Letland, Liberia, Liechtenstein, Litouwen, Macedonië, Madagaskar, Marokko, Mexico, Moldavië, Monaco, Mongolië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nieuw Zeeland, Noord Korea, Noorwegen, OAPI, Oekraïne, Oezbekistan, Oman, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Russische Federatie, San Marino, Sao Tomé en Principe, Servië, Sierra Leone, Sint Maarten, Singapore, Slovenië, Slowakije, Soedan, Spanje, Swaziland, Syrië, Tadzjikistan, Thailand, Tsjechië, Turkije, Turkmenistan, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland.

Zie ook: Merkregistratie in Europa

Europese-Merkregistratie.jpg

INTERNATIONALE MERKREGISTRATIE, IN ÉÉN KEER MERKBESCHERMING IN MEERDERE LANDEN

INTERNATIONALE MERKREGISTRATIE

Naast de mogelijkheid sinds 1996 van het aanvragen van een Europese Merkregistratie is er nog een route om een merk via één aanvraag in meerdere landen te beschermen, namelijk via een Internationale Merkregistratie. Deze registratie is gebaseerd op de Overeenkomst van Madrid (1891), waarbij zich nog steeds landen aansluiten. Hieronder ook niet Europese landen (o.a. de Verenigde Staten, Canada, Japan en China). Hierdoor ontstaan steeds meer mogelijkheden om op een relatief voordelige wijze uw merk in diverse landen te registreren.

VERPLICHTE BASISREGISTRATIE: BENELUX OF EUROPESE UNIE MERKREGISTRATIE

Voorwaarde om van dit Internationale merkregistratie systeem gebruik te kunnen maken is dat u beschikt over een registratie in het thuisland die als verplichte basisregistratie kan dienen, een Benelux Merkregistratie of een Europese Unie Merkregistratie.

Een Internationale merkregistratie is als het ware een bundel van meerdere merkregistraties die in één keer centraal wordt aangevraagd en vervolgens per land apart wordt behandeld. Ook is bij een Internationale Registratie een latere uitbreiding met extra (nog ontbrekende) landen mogelijk die zich hebben aangesloten bij dit verdrag. Voor landen buiten de Europese Unie die niet bij Madrid zijn aangesloten is alleen een Nationale Merkregistratie mogelijk.

Indien u nog niet beschikt over een merkregistratie in de Benelux of de Europese Unie is het in alle gevallen verstandig om hiermee te beginnen. Nadat de merkregistratie voor uw thuisbasis is geregeld, heeft u 6 maanden de tijd om een zorgvuldige overweging te maken voor eventuele merkregistratie in het buitenland. Binnen 6 maanden kunt u immers de prioriteit inroepen van de merkregistratie van de thuisbasis, waarmee u dan in de gekozen landen dezelfde aanvraagdatum kunt verkrijgen.FAQ - INTERNATIONALE  MERKREGISTRATIE

FAQ 1 - Hoe lang is een Internationale merkregistratie geldig?

Een Internationale merkregistratie is 10 jaar geldig.

FAQ 2 - Wat er nodig voor een Internationale merkregistratie?

Om Internationale merkregistratie aan te kunnen vragen dient men te beschikken over een Benelux merkregistratie of een Europese Unie merkregistratie.​​​​​​​

FAQ 3 - Is Internationaal merkonderzoek noodzakelijk?

Merkonderzoek voorafgaand aan een aanvraag voor merkregistratie is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Het is op zijn minst raadzaam om waar mogelijk een identieke woordmerk scan te doen. Deze bieden wij voor de Europese Unie aan zonder kosten.

FAQ 4 - Hoe lang duurt de Internationale registratie periode?

Een Internationale merkregistratie is een bundel van registraties en wordt per land apart behandeld. De tijdsduur tussen het moment van aanvraag en de feitelijke registratie is per land verschillend en afhankelijk van diverse factoren.
​​​​​​​
FAQ 5 - Is merkregistratie voor alleen Nederland mogelijk?

Nee dat is niet mogelijk. Merkregistratie voor Nederland is enkel mogelijk op basis van een Benelux merkregistratie of via een Europese Unie merkregistratie. Ook het opsplitsen van een van beide via een overdracht is niet toegestaan.

Merkregistratie.jpg